Αφιέρωμα στις Λαμπαδηφορίες στο Σιδηροκάστρο Τριφυλίας στην Μεσσηνία.

Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας Μεσσηνίας

Το Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας είναι ημιορεινό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους – βουνά, το Κάστρο (υψόμετρο 600μ. ) και τον Αϊ-Λιά,  (685 υψόμετρο). Αποτελούσε έδρα του Δήμου Αυλώνος μέχρι το 2010. Στολίζεται με αγάλματα του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Γεωργακά. Το σημερινό όνομα του χωριού μαρτυρείται για πρώτη φορά  στο Χρονικό του Μορέως.  Χτίστηκε από τον Γοδεφρείδο Βιλεαρδουίνο στα 1210, σύμφωνα με τη μία άποψη, ενώ σύμφωνα με την άλλη ήταν κτίσμα της βυζαντινής περιόδου και απλά οι Λατίνοι μετά το 1214 εγκατέστησαν φρουρά. Μετά το 1429 πέρασε στην εξουσία του Θωμά Παλαιολόγου. Το 1452 ο Τουραχάν Μπέης, σταλμένος από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, πολιόρκησε το Σιδηρόκαστρο, αλλά το Κάστρο αντιστάθηκε και ο Τουραχάν γύρισε πίσω ντροπιασμένος. Το 1460 οι Οθωμανοί κατέστρεψαν το Κάστρο μέχρι τα θεμέλια. Σήμερα ορατή είναι η υδατοδεξαμενή του Κάστρου και τα ερείπια των ναών του Αγίου Ιωάννη και των Ταξιαρχών.

     Το Νέο Σιδηρόκαστρο, στους πρόποδες του Κάστρου, χτίστηκε γύρω στο 1650-1700. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Σιδηροκάστρου στα προεπαναστατικά χρόνια, αφού οι κλεφταρματωλικές ομάδες,  που δρούσαν εκεί, κράτησαν ελεύθερη την περιοχή.

     27 Απριλίου του 1827 ο Ιμπραήμ πολιόρκησε το Σιδηρόκαστρο με 10.000 ιππείς και ιππικό. Πυρπόλησε το χωριό, έκαψε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και πήρε ομήρους τρία μικρά παιδιά. Πλήθος παλικαριών μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία στο Σιδηρόκαστρο από τον Σιδηροκαστρίτη Φιλικό Αλέξιο Αλεξάκη. Ο γιος του, Αναγνώστης, σημαιοφόρος κατά τον Αγώνα, τιμήθηκε με το Σιδηρούν Αριστείο Ανδρείας και διορίστηκε πρώτος δήμαρχος Αυλώνος. Στον Άγιο Νικόλαο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο, από το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής το 1821. 

     Το ιστορικό Σιδηρόκαστρο είναι κοιτίδα σπουδαίων επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, που έχουν δοξάσει την Ελλάδα διεθνώς.

 

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ

Το παλαιό έθιμο των λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου, το οποίο αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του χωριού  και  καθιερώθηκε πρόσφατα ως παντριφυλιακό έθιμο,  τιμάει τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και  συμβολίζει την Ανάσταση του Γένους από την σκλαβιά  400 χρόνων.

Η μοναδικότητα  του έγκειται στα ιδιαίτερα στοιχεία του, όπως πομπή στα γραφικά σοκάκια του χωριού με αναμμένες δάδες (κουτιά με στάχτη, ποτισμένα με πετρέλαιο), θεατρικά στοιχεία, κλέφτικα τραγούδια και άλλα άσματα της Επανάστασης, και χορούς γύρω από την φωτιά, και έχει αντληθεί από έρευνα της ιστορικού και προέδρου του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, Μαρίας Κ. Λιακάκη, και μαρτυρίες γερόντων του Σιδηροκάστρου, όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Μητρόπουλος

ή μπαρμπα-Κολώνας.

 

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 ολοι στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Το έθιμο που τιμά τους Ήρωες του 1821, χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό είναι μοναδικό και πανελλήνιο. Στο Σιδηρόκαστρο, το ιστορικό κεφαλοχώρι, ξαναζωντάνεψε το 1821, με τις κουμπουριές να αντηχούν στα βουνά και τις πλαγιές του, αναγγέλλοντας την πολυπόθητη Λευτεριά, που ήρθε με τόσες θυσίες των Ελλήνων.

τα κείμενα εγραψε η Μαρία Λιακάκη

 

Eδώ θα δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

 

Διευθυνση παραγωγής: Φώτης Κουτρουμπής

ΠΑΡΑΓΩΓΉ: kalamatatv.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.