23η Μαρτίου 1821 Απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ηταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Mία παραγωγή από το kalamatatv.gr

Απελευθέρωση της Καλαμάτας

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

Από τις αρχές Μαρτίου 1821, η δράση του Παπαφλέσσα, του Αναγνωσταρά και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είχε προκαλέσει πολεμικό αναβρασμό στη Μάνη, παρά τους δισταγμούς του μπέη της, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Οι Τούρκοι, υποπτευόμενοι τον επερχόμενο κίνδυνο έστειλαν, από τα μέσα Μαρτίου, τις οικογένειές τους στα κάστρα της περιοχής, ενώ ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, κάλεσε τους προκρίτους της πόλης για να τους αναφέρει την ανησυχία του. Οι τελευταίοι κατάφεραν να τον πείσουν ότι οι 150 Τούρκοι φρουροί της πόλης δεν ήταν αρκετοί για να προστατευτεί η Καλαμάτα από επικίνδυνους ληστές που δρούσαν στην περιοχή και πως έπρεπε να λάβει ενισχύσεις από τους Μανιάτες. Τις φήμες περί ληστών είχαν διαδώσει, επίτηδες, ο Παπαφλέσσας και οι συνεργάτες του. Επίσης, προκειμένου να καθησυχάσουν τον Αρναούτογλου, μερικοί πρόκριτοι του παρέδωσαν τα παιδιά τους ως ομήρους.

Η επαναστατική κίνηση του 1821 στην Πελοπόννησο θεωρείται ότι άρχισε στη Μάνη τελετουργικά την 17η Μαρτίου, με δοξολογία και την ύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας. Μόλις διαδόθηκε η είδηση, άρχισαν να συρρέουν στη νότια Πελοπόννησο αγωνιστές από διάφορες περιοχές.

Επίσης στα μέσα Μαρτίου, κατέφθασε στο λιμάνι του Αρμυρού ένα πλοίο γεμάτο πολεμοφόδια, το οποίο είχαν στείλει στους επαναστάτες οι Φιλικοί της Σμύρνης. Τότε ο Παπαφλέσσας κατάφερε με τέχνασμα να πείσει τον Πετρόμπεη να δώσει άδεια εκτελωνισμού του φορτίου του πλοίου. Έτσι, σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν ότι το περιεχόμενό του ήταν πολεμοφόδια, ο Πετρόμπεης θα εκτιθόταν ανεπανόρθωτα στους Τούρκους και δεν θα είχε πια άλλη επιλογή από το να προσχωρήσει στην επανάσταση. Μετά έδωσε εντολή στον Νικηταρά και τον Αναγνωσταρά να μεταφέρουν το φορτίο του πλοίου σε ασφαλές μέρος. Όταν ο Αρναούτογλου έμαθε πως το φορτίο του πλοίου μετέφεραν ένοπλοι χωρικοί, ζήτησε να μάθει τι περιείχε και πήρε από τους προκρίτους την απάντηση πως μετέφερε λάδι και πως οι χωρικοί ήταν ένοπλοι γιατί φοβούνταν τους ληστές.

Στη συνέχεια, ο Αρναούτογλου ζήτησε τις ενισχύσεις που ήθελε από τον Πετρόμπεη. Έτσι στις 20 Μαρτίου έφτασαν στην πόλη της Καλαμάτας 150 Μανιάτες με αρχηγό τον Ηλία Μαυρομιχάλη, γιο του Πετρόμπεη. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης κατόρθωσε να πείσει τον Αρναούτογλου ότι χρειάζονταν κι άλλες ενισχύσεις γιατί επρόκειτο να επιτεθούν κλέφτες στην Καλαμάτα, με σκοπό να τη λεηλατήσουν. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες καπετάνιοι είχαν πείσει τον Πετρόμπεη να γίνει αρχηγός του αγώνα τους και περίμεναν συγκεντρωμένοι στις Κιτριές, έξω από την Καλαμάτα. Πιστεύεται ότι είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου, δοξολογία για την επανάσταση, στην Αρεόπολη, στον Ναό των Ταξιαρχών. Έτσι το κάλεσμα του Αρναούτογλου για ενισχύσεις ήταν η ευκαιρία που περίμεναν οι επαναστάτες για να καταλάβουν την πόλη.

Η κατάληψη της Καλαμάτας

Αναπαράσταση της δοξολογίας της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα από το ζωγράφο Ευάγγελο Δράκο (Καλαμάτα, Μπενάκειο Μουσείο)
Από το απόγευμα της 22ας Μαρτίου έως τα χαράματα της επόμενης ημέρας, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα, 2.000 ένοπλοι της “Δυτικής Σπάρτης”. Αυτοί είχαν αρχηγούς τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο. Από την άλλη πλευρά της πόλης κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης. Τότε μόνο ο διοικητής Αρναούτογλου κατάλαβε την παγίδα αλλά, αποκλεισμένος καθώς ήταν, δεν μπορούσε πια να διαφύγει προς την Τριπολιτσά (σημ. Τρίπολη). Αποφάσισε τότε να συγκεντρωθούν οι Τούρκοι στα σπίτια της πόλης που προσφέρονταν για άμυνα. Ωστόσο, με την είσοδο των επαναστατών στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης συμβούλευσε τον Αρναούτογλου να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αντίσταση, αφού αυτή θα ήταν μάταιη, και να παραδοθεί. Έτσι την ίδια ημέρα ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε με έγγραφη συμφωνία την πόλη και τον οπλισμό της φρουράς της[2].

Το μεσημέρι, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν, μετά από συγκινητική δοξολογία, τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους επαναστάτες. Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στις όχθες του Νέδωνα, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ ακούγονταν οι καμπάνες και οι θριαμβευτικές κραυγές των Ελλήνων.[5] Για τη δοξολογία, είχαν συρρεύσσει χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας – οπλισμένων, αμάχων, γυναικών και παιδιών. Περί το μεσημέρι ήλθαν και οι πολεμικοί αρχηγοί με τις σημαίες τους. Εκεί, κοντά στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων (κατά την επικρατούσα άποψη), συγκεντρώθηκαν 24 ιερείς και ιερομόναχοι (ο μητροπολίτης Χρύσανθος Παγώνης ήταν αιχμάλωτος στην Τριπολιτσά) φέροντες τα ιερατικά άμφια και τις άγιες εικόνες, ευλόγησαν τις επαναστατικές σημαίας και ανέπεμψαν δεήσεις υπέρ του αγώνα. Ο Πετρόμπεης, έδωσε όρκο ότι θα αγωνισθεί μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της πατρίδας. Ορκίστηκαν και όλοι οι πολεμιστές, σηκώνοντας το χέρι.[6]


Η «προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» του Μαυρομιχάλη (23 Μαρτίου 1821).
Στη συνέχεια, έγινε σύσκεψη των οπλαρχηγών κατά την οποία συστάθηκε επαναστατική επιτροπή με το όνομα “Μεσσηνιακή Γερουσία” η οποία θα συντόνιζε τον αγώνα. Ηγέτης της, τιμητικά, διορίστηκε ο Πετρόμπεης στον οποίο δόθηκε ο τίτλος “αρχιστράτηγος των Σπαρτιατικών δυνάμεων”. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι επόμενες επαναστατικές ενέργειες. Ο Κολοκοτρώνης πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί προς το εσωτερικό της Πελοποννήσου, με σκοπό να προλάβουν την περαιτέρω ενίσχυση της Τριπολιτσάς, η οποία έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος των επαναστατών. Αντίθετα, οι Μεσσήνιοι και ο Πετρόμπεης ήθελαν να πολιορκηθούν τα μεσσηνιακά κάστρα των επαρχιών Μεθώνης και Κορώνης, τα οποία αποτελούσαν κίνδυνο για τους Έλληνες των περιοχών αυτών. Τελικά αποφασίστηκε ο Πετρόμπεης με τους πιο ηλικιωμένους προκρίτους να μείνουν στην Καλαμάτα για να συντονίζουν τις επιχειρήσεις και τον ανεφοδιασμό των αγωνιστών, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και ο Κεφάλας να κινηθούν προς το το εσωτερικό της Πελοποννήσου και οι υπόλοιποι επαναστάτες να πολιορκήσουν τα μεσσηνιακά κάστρα.

Η δεκαμελής επιτροπή, η οποία σε κάποια έγγραφα ονομάζεται «Μεσσηνιακή Γερουσία» και σε άλλα «Σύγκλητος η εν Καλαμάτα», θεωρείται η πρώτη πολιτική εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας. Δεν είναι απολύτως γνωστά τα πρόσωπα που μετείχαν σ’ αυτή την επιτροπή. Τις προκηρύξεις της υπογράφει μόνον ο Πετρόμπεης. Με ημερομηνία 23 Μαρτίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και η Μεσσηνιακή Γερουσία ανακοίνωσαν διεθνώς, με το έγγραφο «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», την κήρυξη της Επανάστασης.

Η επαναστατική αυτή προκήρυξη, αφού εξέθετε στην Ευρώπη τα δίκαια αίτια τα οποία παρακίνησαν το έθνος των Ελλήνων να αρπάξει τα όπλα και να απελευθερωθεί από τον τυραννικό ζυγό, ζητούσε τη βοήθειά της

Πηγή από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Eδώ θα δείτε φωτογραφίες από τον εορτασμό του 2019

 

Εδώ θα δείτε (2) Ντοκιμαντέρ με θέμα την απελευθέρωση της Καλαμάτας

1.”στα μονοπάτια του μπαρουτιού της λευτεριάς! Διάρκεια 23΄,04

Συντελεστές του Ντοκιμαντέρ

Mια παραγωγή
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

στα μονοπάτια του μπαρουτιού…
της Λευτεριάς!

Ακούγοντας το κύμα, ψηλαφώντας την πέτρα,
περπατώντας στα χνάρια, αγγίζοντας τα σπαράγματα,
ξαναφτιάχνοντας την εικασία της μυθιστορίας!

Ένα ταξίδι από το λυκαυγές του Ταϋγέτου στο λυκόφως του Λυκόδημου!

Σκηνοθεσία
Φώτης Κουτρουμπής

Σενάριο – Έρευνα – Καλλιτεχνική επιμέλεια
Νίκος Τσινόρεμας
Ανδρέας Κατσαούνης

Οπερατέρ
Φώτης Κουτρουμπής

Βοηθοί οπερατέρ
Παναγιώτης Λάμπρου
Χρήστος Λάμπρου

Μοντάζ – Ηχοληψία
Φώτης Κουτρουμπής
Γιώργος Κουτρουμπής

στα γυρίσματα του Αλμυρού
Αλέξανδρος Μπουφέας

Βοηθός Ηχολήπτης και κάμερα στα γυρίσματα της Βελανιδιάς
Παναγιώτης Λάμπρου

Ηχοληψία αφηγήσεων των μαθητών
ΕΡΑ Καλαμάτας
Η ηχοληψία έγινε από τον τεχνικό της ΕΡΑ
Παναγιώτη Κουτίβα

Τίτλους
Σταυρούλα Κουτρουμπή

Διεύθυνση τηλεοπτικής παραγωγής
Χρυσάνθη Τσόκα

Σύμβουλος
Πέτρος Κουμουνδούρος

Διεύθυνση Φωτογραφίας
Φώτης Κουτρουμπής

Εκτέλεση Παραγωγής
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ TV

 

2. Καλαμάτα 23η Μαρτίου 1821 ”Η Χαραυγή της Λευτεριάς”Διάρκεια 28΄52

Συντελεστές του Ντοκιμαντέρ

Καλαμάτα 23η Μαρτίου 1821
Η χαραυγή της Λευτεριάς

Μία παραγωγή
των 2ου και 5ου «Μπενάκειου» Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας

Συμμετοχή
Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
2ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας


Σκηνοθεσία
Φώτης Κουτρουμπής

σε συνεργασία με
τους Συλλόγους Διδασκόντων του 2ου & 5ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας


Σενάριο – Κείμενα
Αναστασία Bρυώνη
Κυριακούλα Μπιστιόλα
Σοφία Τσούρη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Νίκος Τσινόρεμας
Ανδρέας Κατσαούνης

Μουσική Επιμέλεια
Γεωργία Ψαραδέλλη, καθηγήτρια Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής
σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

Διεύθυνση φωτογραφίας
Φώτης Κουτρουμπής

Οπερατέρ
Φώτης Κουτρουμπής
Γιώργος Κουτρουμπής

Βοηθός Οπερατέρ
Θανάσης Τσαούσης
πλάνα από το γερανό
στα γυρίσματα των Αγίων Αποστόλων

Γιώργος Τάλλαρος

Μοντάζ – Ηχοληψία
Φώτης Κουτρουμπής

Τίτλους
Ανδρέας Κατσαούνης

Σύμβουλος
Πέτρος Κουμουνδούρος
Μάνος Πατεράκης

Ιστορική έρευνα
Βασιλειάδη Χρυσαυγή
Γούλα Μαρία
Καραχούντρη Λαμπρινή
Μπιλάλη Μαρία
Πουλακίδας Ηλίας

Διδασκαλία ρόλων
Βρυώνη Αναστασία
Γκούνη Φωτεινή
Καράγιωργα Νίκη
Μπιστιόλα Κυριακούλα
Τσούρη Σοφία

Ενδυματολογική Μελέτη
Καλογιάννη Κωνσταντίνα
Κοτταρίδη Γεωργία
Κροντήρη Ιωάννα
Σωτηροπούλου Κυριακή
Μπάκα Ιωάννα

Οργάνωση Εξωτερικών Γυρισμάτων
Γλιάτα Χρυσούλα
Ιατρίδου Ευαγγελία
Μπούζας Παναγιώτης
Κουσουλάκος Παναγιώτης

Διδασκαλία χορών
Λάγιου Χριστίνα
Πριστούρης Αθανάσιος
Τηγανέας Γεώργιος

Μεταγλώττιση
Καραγιάννη Αικατερίνη
Τάλλαρος Γεώργιος

Ψηφιακή Παρουσίαση
Τσουκαλάς Γεώργιος

Αφηγήσεις μαθητών
Γιαννακοπούλου Παναγιώτα
Μάλαμα Μαρία
Παπαβασιλοπούλου Ιωάννα
Παπαδέα Δέσποινα
Ρεμπή Δέσποινα

Η ηχοληψία των αφηγήσεων
έγινε στα studios του Best tv
από τον Χρήστο Μπελογιάννη

Ερμήνευσαν τους ρόλους οι μαθητές
του 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας

Ακούστηκαν οι ελληνικοί παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια:

Χαρά που το ‘χουν τα βουνά
στεριανό τσάμικο

Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά
τσάμικο Πελοποννήσου

Σπυρί πιπέρι έσπερνα
αλληγορικό, στεριανό συρτό

Μουσική επιγραφή Αρχαίας Μεσσήνης
Χαραγμένη σε ασβεστολιθική στήλη που βρέθηκε στην περιοχή του Ιεροθυσίου νότια του Ασκληπιείου και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθώμης. Πρόκειται για μουσικό δίστιχο σε φωνητική κυρίως αρχαιοελληνική σημειογραφία που εξηγήθηκε από τον μουσικολόγο Δημήτρη Θέμελη και εκτελέστηκε στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης το καλοκαίρι του 2011 από το σύνολο «μέλος ελληνικόν» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Ψαραδέλλη. Η διαιώνιση αυτής της μελωδίας πάνω στην πέτρα και η δημοσιοποίησή της στο Ιεροθύσιο δείχνει τον επίσημο λατρευτικό χαρακτήρα της που όπως φαίνεται σχετίζεται με το τελετουργικό των θυσιών προς τιμή των θεών ή ηρώων
.
Τη Υπερμάχω στρατηγώ
κοντάκιο – χριστιανικός ύμνος

καθώς και ο παραδοσιακός σκοπός Ούρφα ντιβανί από την Ανατολία

Έπαιξαν οι μουσικοί και απόφοιτοι μουσικού σχολείου
Σταυρούλα Αλεβίζου – σαντούρι
Γεωργία Ψαραδέλλη – ταμπουρά, νταούλι

Επιλογή, διδασκαλία και ηχογράφηση τραγουδιών
Γεωργία Ψαραδέλλη, καθηγήτρια Ελληνικής Παραδοσιακή μουσικής
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν
στο Δημαρχείο Καλαμάτας, (γραφείο του Δημάρχου Καλαμάτας),
στο Αρχοντικό Αρναούτογλου,
στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας(Μπενάκειο),
στίς Κιτριές στο παλιό καλντερίμι του Αγ.Κωσταντίνου,
στη παραλία του Αλμυρού Καλαμάτας,
στην Καλαμάτα,στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων,
στην Ταβέρνα Δίφιλος,
στην παλαιά οικία 1880 του κ. Ηλία Διαμάντη(Πικολίνο)

Χορηγοί
Αφοί Μανέττα

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνομνήμονες

Πολιτιστικός Σύλλογος Θουρίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκιππος
Πολιτιστικός Σύλλογος Ξενία
Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας


Ευχαριστίες προς

το Δήμαρχο Καλαμάτας κο Παναγιώτη Νίκα
την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
την Δημοτική Αστυνομία

τον μουσικολόγο κο Δημήτρη Θέμελη

τον κo Σπύρο Κατσίρα
την κα Ευαγγελία Λιάππα
τον κo Δημήτριο Μανιμάνη
τον κo Γεώργιο Φλέσσα
τον κο Βασίλη Γεωργακίλα
τον κο Ηλία Διαμάντη
την κα Χαρά Κουτσαϊμάνη
τον κο Γιάννη Ηλιόπουλο
τον οδηγό του ΚΤΕΛ κο Παναγιώτη Ανδρεάκο
τον οδηγό του γερανού στους Αγ. Αποστόλους
κο Μπάμπη Διονυσόπουλος
τον κο Κλεάνθη Βοσνάκη
τον κο Σπύρο Βλάσση
την Διεύθυνση της Μεσσηνιακής Ραδιοφωνίας ΚΑΝΑΛΙ 1
κο Τάκη Γουρνά
τήν Διεύθυνση του τηλεοπτικό σταθμό Best tv Καλαμάτας
κο Νίκο Μπελογιάννη

τους οπλαρχηγούς της αναπαράστασης 23ης Μαρτίου
για τις μπαλωτιές που έριξαν στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων

Παύλος Κλάδης … ……………………Πετρόμπεης
Βασίλης Βαρελάς … ……………..Κολοκοτρώνης
Νικόλαος Μιχαλέας …. ………….Αναγνωσταράς
Δημήτρης Εξηνταβελόνης ……. Παπαφλέσσας
Παναγιώτης Μπατσικούρας ……….. Νικηταράς

Ευχαριστούμε θερμά
όλους όσους βοήθησαν
στην πραγματοποίηση
αυτής της ταινίας


Διεύθυνση παραγωγής video
Χρυσάνθη Τσόκα
Γιώργος Κουτρουμπής

Εκτέλεση παραγωγής video
STUDIO ΚΑΛΑΜΑΤΑ
E-Mail: studiokalamata@gmail.com

Διεύθυνση παραγωγής
Σπύρος Καμαρινόπουλος
Σπύρος Ταμπούρλος


Γενική Διεύθυνση Παραγωγής
Copyright 2014
2ο & 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Εδώ θα δείτε την παραγωγή της ΔΕΠΑΚ     Copyright: 2006

”Ψυχή αθάνατον τάξιν έχει μακάρων”

Συντελεστές παραγωγής

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Δ.Ε.Π.Α.Κ.
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Μάρτιος 2006


”Ψυχή αθάνατον
τάξιν έχει μακάρων”

Σκηνοθεσία:Νίκος Κατσουλάκης


Μουσική: Μιχάλης Τούμπουρος


Κείμενα:Χρήστος Ζερίτης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΙΤΗΣ


Σκηνικό-Φωτισμοί: Νίκος Κατσουλάκης


Βοηθός Σκηνοθέτη:Αλέκα Σταυριανέα


Οργάνωση Παραγωγής:
Βούλα Λαδά-Σοφία Μποτσέα


Παραγωγή:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Δ.Ε.Π.Α.Κ.


Συμμετέχουν τα ερασιτεχνικά σχήματα


Θεατρική Διάδρομή,
Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό θέατρο,
Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας,
Μορφωτικός Συλλογος Καλαμάτας


Διανομή:


Αφηγητής:
Χρήστος Ζερίτης


Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης:
Παύλος Κλάδης


Κυριακούλης Μαυρομιχάλης(Αδελφόςτου):
Γιάννης Κυριακόπουλος


Μάνα:
Ειρήνη Χειλά


Ηλίας Μαυρομιχάλης (γιός του):
Νίκος Παναγιωτόπουλος


Ηλίας Σαλαφατίνος(Οπλαρχηγός):
Λέανδρος Μιμίκος


Παπάς-Φλουτσάκος:
Κώστας Σούμπλης


Νικήταρας:
Παναγιώτης Μπατσικούρας


Παπαφλέσσας:
Πέτρος Στεφανέας


Κολοκοτρώνης:
Βασίλης Βαρελάς


Αναγνωσταράς:
Νίκος Μιχαλέας


Κοκκίκης (Τούρκος Αγάς):
Δημήτρης Φουσιάνης


Ακολουθος(Τούρκος οπλισμένος):
Νίκος Δονάτος


Φρουρός:
Βασίλης Μπέράτης


Χορός:
Αγγελική Κλάδη,Παναγιώτης Μάλαμας,
Ρούλα Μέντη, Αργυρώ Μπαρούνη,
Γιώτα Μπούνα, Σταυρούλα Νικολοπούλου,
Χαρούλα Νίκου, Αλέκα Σταυριανέα,
Μιμίκα Τάσση, Σταυρούλα Χειλά.


Χορεψαν οι:
Στάθης Τσόλκας,Γιώργος Αγγελής,Αντώνης Τσόλκας,
Θεόδωρος Στάνιος, Δημήτρης Δημέας.


Επαιξαν οι μουσικοί:
Σταύρος Παναγιωτόπουλος…….κλαρίνο
Γεωργία Μαρίνη……………………….βιολί
Χρήστος Λαδάς………………….Σαντούρι
Μπάμπης Κουτσόπουλος……..Κρουστά


Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Φώτης Κουτρουμπής


Κάμερα-Μοντάζ:
Φώτης Κουτρουμπής


Ηχος:
Χρήστος Κουσταϊμάνης


Φωτισμός:
Γιώργος Λαπέας


Τίτλοι:
Σταυρούλα Κουτρουμπή


Διεύθυνση Παραγωγής:
Χρυσάνθη Τσόκα


Σύμβουλος:
Πέτρος Κουμουνδούρος


Τηλεοπτική σκηνοθεσία:
Φώτης Κουτρουμπής


Ευχαριστούμε θερμά
για την βοήθειά τους:


τον Δήμο Καλαμάτας
την Δ.Ε.Π.Α.Καλαμάτας
τους τεχνικούς του Πνευματικού
Κέντρου Καλαμάτας


και οσους βοήθησαν
στην πραγματοποίηση
αυτής της ταινίας


Εκτέλεση παργωγής:
STUDIO ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ε-Μail: Studiokalamata@gmail.com

COPYRIGHT: 2006
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Δ.Ε.Π.Α.Κ.

 

Εδώ θα δείτε την παραγωγή της ΔΕΠΑΚ Copyright: 2007

” ’κι άρχισαν το τραγούδημα της λεβεντιάς τραγούδι” 

αρχείο του Φώτη Κουτρουμπή-Παραγωγή kalamatatv.gr

Συντελεστές παραγωγής

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Δ.Ε.Π.Α.Κ.
Αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι

‘’κι άρχισαν το τραγούδημα,
της λεβεντιάς τραγούδι…’’

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Kυριακή 25 Μαρτίου 2007

Επιμέλεια κειμένων:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΙΤΗΣ

Σκηνοθεσία:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ

Μουσική:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ

Σκηνικό-Φωτισμοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ

Οργάνωση Παραγωγής:
ΒΟΥΛΑ ΛΑΔΑ – ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΤΣΕΑ

Παραγωγή:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Δ.Ε.Π.Α.Κ.

Συμμετείχαν:
Θεαρτική Διαδρομή,Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό θέατρο,
Λυκειο ΕλληνίδωνΚαλαμάτας,Μορφωτικός Σύλλογος
Μεσσηνίας,Κέντρο ΛαογραφικώνΜελετων Καλαμάτας
Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Διεύθυνση Χορωδίας:
ΙΒΑΝ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΡΔΑ

Ορχήστρα Παραδοσιακής μουσικής ”ΜΟΡΑΪΤΕΣ
Σταύρος Παναγιωτόπουλος……………..Κλαρίνο
Χρήστος Λαδάς…………………………..Σαντούρι
Γεωργία Μαρίνη……………………………….Βιολί
Θεοδόσης Δίσκος…………………………Κρουστά

Τραγούδι:
Πολύβιος θεοχάρης
Βάσω Βουτέλη
Παναγιώτης Μάλαμας
Μιμίκα Τάσση

Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Φώτης Κουτρουμπής

Μονταζ:
Γιώργος Κουτρουμπής

Ηχος:
Χρήστος Κουσταϊμάνης

Φωτισμός:
Γιώργος Λαπέας

Τίτλοι:
Σταυρούλα Κουτρουμπή

Διεύθυνση Παραγωγής:
Χρυσάνθη Τσόκα

Σύμβουλος:
Πέτρος Κουμουνδούρος

Ευχαριστούμε θερμά
για την βοήθειά τους:

τον Δήμο Καλαμάτας
την Δ.Ε.Π.Α.Καλαμάτας
& ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ.Παναγιώτη Νίκα,
τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑΚ κ.Δημήτριο Γιαννημάρα,
την υπεύθυνη Επικοινωνίας του Δήμου κ. Αγγελική Μήτρου,
τους τεχνικούς του Πνευματικού
Κέντρου Καλαμάτας

και οσους βοήθησαν
στην πραγματοποίηση
αυτής της ταινίας

Εκτέλεση παργωγής:
STUDIO ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τηλεσκηνοθεσία:
Φώτης Κουτρουμπής

COPYRIGHT: 2007
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Δ.Ε.Π.Α.Κ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εδώ θα δείτε την παραγωγή της ΦΑΡΙΣ      Copyright: 2009

Είμαστε εις το ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ-Μακρυγιάννη

Εκτέλεση παραγωγής από το STUDIO KAΛAMATA

 

Συντελεστές παραγωγής

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΦΑΡΙΣ

…έν ένι λόγω όλοι άπεφασίσαμε,
ή να έλευθερωθωμεν,ή να άποθάνωμεν…

είμαστε εις το ΕΜΕΙΣ
και όχι στο ΕΓΩ
Μακρυγιάννης

Μια παράσταση αφιερωμένη στις 23 του Μάρτη

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Σκηνοθεσία-Σκηνικά:
Αντώνης Μπαμπούνης

Επιμέλεια κειμένων:
Αντώνης Μπαμπούνης,Μαρία Τσαγκαράκη

Κείμενα, από εκθέσεις των μαθητών:
Μαρία Αθανασοπούλου, Νικολάου Ζερίτη,
Ηλία Μακρή, Παναγιώτας Μιχελή.

Μουσική:
Παραδοσιακό εργαστήρι ΤΑΧΙΜ

Χορογραφία:
Εροφίλη Εφραιμίδου, Μαρία Μεγγρέλη

Ηχογράφηση:
Μιχάλης Τούμπουρος

Φωτιστική κάλυψη-σχεδιασμός:
Γιώργος Λαπέας

Ηχητική κάλυψη:
KSOUND-Χρήστος Κουτσαϊμάνης

Παραγωγή:
ΦΑΡΙΣ

Συμμετέχουν:
Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας οι ηθοποιοί:
Αλέκος Κολιόπουλος, Γιώργος Τσαπόγας,
Νεκτάριος Παπαλεξίου, Ιόλη Παπανικολάου

Από το θεατρικό Σχήμα σύν 1 οι ερασιτέχνες ηθόποιοί:
Πάνος Κουραμπάς, Λέανδρος Μιμίκος ,
Σοφία Μποτσέα, Γιώτα Μπούνα,
Τάκης Τσαπόγας,Ευθυμία Τσοπελάκου

Στους Ρόλους των οπλαρχηγών:
Βασίλης Βαρελάς,Βασίλης Βεργινάδης,
Παύλος Κλάδης,Νίκος Μιχαλέας,
Παναγιώτης Μπατσικούρας

Από τη Δημοτική Σχολή Χορού οι μαθήτριες:
Αρετή Αθανασοπούλου,Δανάη Βορβίλα,
Χριστίνα Βρεττού,Μήδεια Κάστανου,
Δήμητρα Μερτζάνη, Μαριάννα Μουτεβελή,
Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα

Η Ορχήστρα παραδοσιάκής μουσικής ΤΑΧΙΜ & οι μουσικοί:
Τάσος Κελέσης ………..κλαρίνο-φλογέρα
Παύλος Μπατσικούρας………………..βιολί
Χρήστος Λαδάς……………………σαντούρι
Παναγιώτης Συντέτας………………κιθάρα
Γιώργος Γεωργαντάς………………..μπάσο
Γιώργος Κλάδης……………………κρουστά
Χαράλαμπος Καλλιντέρης……….κρουστά
Μπάμπης Κληρονομίδης…………κρουστά

Τραγουδούν οι:
Παναγιώτης Μάλαμας,Ηλία Μαρκέτης,
Μιμίκα Τάσση

Χορεύει ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο για την
πολύτιμη βοήθειά του καθώς και όλους όσους βοήθησαν
στην πραγματοποίηση της παράστασης.


Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Φώτης Κουτρουμπής

Κάμερες:
Γιώργος Κουτρουμπής
Δημήτρης Αργυρίου
Φώτης Βασιλείου

Μοντάζ-Ηχοληψία:
Φώτης Κουτρουμπής

Ηχος:
KSOUND-Χρήστος Κουτσαϊμάνης

Φωτισμός:
Γιώργος Λαπέας

Γραφικά-Τίτλοι:
Σταυρούλα Κουτρουμπή

Σύμβουλος:
Πέτρος Κουμουνδούρος

Διεύθυνση Παραγωγής:
Χρυσάνθη Τσόκα

Τηλεσκηνοθεσία:
Φώτης Κουτρουμπής

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής:
studiokalamata@gmail.com

COPYRIGHT:2009
ΦΑΡΙΣ

 

Οπερατέρ:Φώτης Κουτρουμπής
Operater: Fotis Koutroumpis

Φωτογραφία: Σταυρούλα Κουτρουμπη
Photography by Stavroula Koutroumpi

Παραγωγή: kalamatatv.gr
Production: kalamatatv.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.